İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, 14-20 Nisan Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Dünyada, 20. yüzyılın başından itibaren eğitim, sağlık ve ekonomi alanlarında yaşanan gelişmeler sayesinde doğuşta beklenen yaşam süresi artmış, buna paralel olarak yaşlı nüfus oranı da yükselmiştir” Bu durumun bulaşıcı olmayan hastalıkların görülme sıklığını artırdığını vurgulayan Doç. Dr. Bildirici, özellikle kalp ve damar hastalıklarının bu hastalık grubunun başında geldiğini belirtti.

Meme kanserine karşı kendini kontrol et Meme kanserine karşı kendini kontrol et


Günümüzde dünya genelindeki ölümlerin yaklaşık %75’inin bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklandığını ifade eden Bildirici, “Kalp krizleri ve inmeler başta olmak üzere kalp damar hastalıkları, tüm ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Her yıl 18,6 milyondan fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan bu hastalıklar, dünyanın bir numaralı ölüm nedenidir,” dedi. Bu ölümlerin üçte birinin 70 yaş altında gerçekleştiğine dikkat çeken Bildirici, bunun ‘erken ölüm’ açısından büyük bir risk taşıdığını belirtti.


“Dünya genelinde 300 milyondan fazla kişi kalp hastalığı ile yaşamakta, 2 milyardan fazla kişi ise kalp hastalığı riski taşımaktadır,” diyen Bildirici, bu durumun küresel ölçekte ciddi bir halk sağlığı problemi olduğuna işaret etti.


Ülkemizdeki duruma da değinen Doç. Dr. Bildirici, “TÜİK'in 2022 yılı verilerine göre, Türkiye’deki ölümlerin %35,4’ü dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanmaktadır. Bu da yaklaşık her üç dakikada bir kişinin kalp ve damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdiği anlamına gelmektedir,” şeklinde konuştu.

Bu hastalık önlenebilir


Kalp damar hastalıklarının önlenebilirliğine dikkat çeken Bildirici, “Yapılan bilimsel araştırmalar, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin %80’inin tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, obezite ve diyabet gibi kontrol edilebilen risk faktörlerinden kaynaklandığını göstermektedir. Bu nedenle sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesi hayati öneme sahiptir,” dedi.


Sağlık Bakanlığı tarafından bu konuda sürdürülen çalışmalardan da bahseden Bildirici, “On İkinci Kalkınma Planı ve 2024-2028 Stratejik Plan çerçevesinde, sağlıklı yaşam tarzının teşvik edilmesi ve bulaşıcı olmayan hastalık risklerine karşı koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi hedeflenmektedir,” ifadelerini kullandı.
Bu kapsamda geliştirilen Hastalık Yönetim Platformu hakkında bilgi veren Bildirici, “Bakanlığımız tarafından geliştirilen bu online sistem ile aile hekimleri; kronik hastalıkları taramakta, erken teşhis edilen hastalıkları düzenli bir şekilde izlemekte ve bireylerin fonksiyon kaybı ya da engellilik gibi olumsuz sonuçlarla karşılaşmasını önlemeye yönelik önemli bir adım atılmıştır,” dedi. Kalp sağlığında bireysel farkındalığın da en az sağlık hizmetleri kadar önemli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Yaşar Bildirici, “Kişinin kendi kalp sağlığı hakkında bilgi sahibi olması ve aile hekiminden alacağı danışmanlık doğrultusunda gerekli önlemleri alması, kalp hastalıklarının önlenmesinde oldukça etkilidir,” şeklinde konuştu.


Son olarak kalp sağlığını korumak için önerilerde bulunan Bildirici şu uyarılarda bulundu, “Sağlıklı beslenin.  Fiziksel olarak aktif olun. Stresle başa çıkmayı öğrenin.
Tütün ve tütün ürünlerinden uzak durun. Aile hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin ve sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin. Kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin %80’inin, sadece sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenerek önlenebileceğini unutmayın”