Yürütülen projenin adı "Türkiye'den Silikon Vadisine Yazılımcı Göçü: Diasporik Ağlar Üzerinden Mesleki İş Birliği İmkanları ve Türkiye Kalkınmasına Etkileri" şeklinde belirlendi. Bu çığır açıcı projeyi gerçekleştirirken, Prof. Dr. Fuat Güllüpınar'ın yanısıra Türkiye'nin ve dünya çapındaki birçok önde gelen üniversite ve araştırma merkezinden öğretim üyeleri de yer alacak.

Facebook’un sahibinden Threads kararı: Türkiye’de kapatılıyor Facebook’un sahibinden Threads kararı: Türkiye’de kapatılıyor

Proje diğer çalışmalardan ayrışıyor

Prof. Dr. Güllüpınar, projenin literatürde nadiren üzerinde durulan yazılımcı göçü alanına odaklandığını ifade etti. Projenin büyük önem taşıyan bir diğer yönü ise, sadece göçmen yazılımcılarla Türkiye arasındaki iş birliklerini betimlemekle kalmayıp, aynı zamanda işbirliği modelleri de öneriyor olması. Araştırma bulgularının kamuoyuyla paylaşılması, çeşitli akademik yayınlar ve sosyal medya hesapları aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Yeni iş birliği modelleri ön planda

Prof. Dr. Güllüpınar, silikon vadisindeki Türk yazılımcıların Türkiye'ye aktarabileceği potansiyel bilgi ve yatırımların belirlenerek geliştirilmesinin projenin ana hedeflerinden biri olduğunu belirtti. Projenin bir başka önemli amacı da, Türkiye'de belirli kurum ve kuruluşlarda bulunan uzmanlara, sektörde faaliyet gösteren Türk yazılımcılarla ortak bir platform oluşturma fırsatı tanımak. Bunun yanı sıra, Türkiye ve Silikon Vadisi arasında yoğun iş birliği fırsatları da hedefler arasında yer alıyor.

Bu projede, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Brown Üniversitesi, Berlin Göç Araştırmaları Merkezi, İstanbul Üniversitesi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi gibi ulusal ve uluslararası birçok üniversite ve araştırma merkezinden bir dizi öğretim üyesi ve uzmanın katılımı mevcut.

Farklı boyutlardaki araştırmalar projeyi ilerletecek

Amerika Birleşik Devletleri Silikon Vadisi'nde yazılım sektöründe çalışan nitelikli Türk göçmenlerin göç deneyimleri ve Türkiye'deki meslektaşları ile kurdukları/kuracakları mesleki ilişkilerin olanak ve şartları, gelecek vaat eden bu proje kapsamında irdelenecek. İncelenen diğer faktörler arasında diaspora ağları, dönüş teşvikleri ve diğer konular da bulunuyor. Bu incelemelerin sonucunda, belirtilen mesleki iş birlikleri için ilgili kurumlara dizi öneri ve projeksiyon geliştirilmesi bekleniyor.